брашно

 • 141Григорьевское (село, Ярославский район) — У этого термина существуют и другие значения, см. Григорьевское. Село Григорьевское Страна РоссияРоссия …

  Википедия

 • 142Определительный член в болгарском языке — Определительный член (определённый артикль) в болгарском языке это постфикс, который пишется в конце слова, чтобы выделить предмет или явление, о котором говорится, или показать, что оно уже встречалось в тексте. Таким образом, определительный… …

  Википедия

 • 143алва — (тур helva) вид ориентално благо од мед, шеќер, скробно брашно, масло и др …

  Macedonian dictionary

 • 144амама — синтетична храна подготвена од брашно од кикиритки на кое му се додаваат определени количества сув квасец, белковини, шеќер, некои минерални состојки и витамини, се применува како лек против болеста квашиоркор што беснее во некои краишта во… …

  Macedonian dictionary

 • 145амидин — (лат аткја) хем главна внатрешна состојка на зрнцето на скробното брашно …

  Macedonian dictionary

 • 146амилум — (лат amylum) хем скроб, скробно брашно …

  Macedonian dictionary

 • 147арсеник — (грч arsenikon) хем отровно брашно, арсенов триоксид (Аѕ2О3) …

  Macedonian dictionary

 • 148аспергилоза — (грч aspergillus) мед болест предизвикана од габичката Aspergullus fumigatus во организмот на луѓето и на животните, особено кај луѓе што се често во допир со жито и брашно кај луѓето се јавува во форма на белодробна туберкулоза… …

  Macedonian dictionary

 • 149бешамел — (фр bechamelle) кул (по името на пронаоѓачот Бешамел во 17 век) густ сос од масло, млеко, брашно и јајца …

  Macedonian dictionary

 • 150бисквит — (фр bisquit) 1. двопек, пексимид, 2. вид благо од јајца, шекер и брашно …

  Macedonian dictionary

 • 151боза — (тур. boza) 1. густ, киселкав освежителен пијалак од пченкарно брашно, шеќер и вода 2. фиг. а) нешто многу просто, многу лесно за изведба или за учење б) предмет или појава без никаква вредност …

  Macedonian dictionary

 • 152бонбона — (фр. bonbon) ситно слатко од стопен, ароматизиран и обоен шеќер, често со додаток на желатин, брашно, слад или овошје …

  Macedonian dictionary

 • 153гурабија — (тур. gurabiye) колаче од брашно, јајца, шеќер или мед и масло …

  Macedonian dictionary

 • 154кисел — (рус. кисель) кул. јадење од компирово брашно прелеано со овошен сок …

  Macedonian dictionary

 • 155кнедла — (гер. Knodel) кул. топче од тесто направено од брашно и јајца во кое се става сирење, слива или нешто друго и се пржи или се вари …

  Macedonian dictionary

 • 156куглоф — (гер. Kugelhupf) кул. вид печено благо од брашно, јајца, млеко, шеќер и разно суво овошје …

  Macedonian dictionary

 • 157лупулин — (лат. lupulinum) горчлива ароматична состојка на хмељното брашно се употребува во производството на пиво и во медицината …

  Macedonian dictionary

 • 158мацес — (хебр. mazzah) бесквасен леб што Евреите го јадат на Пасха се подготвува во вид на танки плочи само од брашно и вода …

  Macedonian dictionary

 • 159нудла — (гер. Nudel) кул. топче од брашно и компири …

  Macedonian dictionary

 • 160омлет — (фр. omelette) кул. вид јадење: јајца измешани со малку брашно и млеко и испржени …

  Macedonian dictionary